Home > Vest > Zbog probijanja rokova za remont aviona hrvatsko nebo će možda nadzirati NATO
Zbog probijanja rokova za remont aviona hrvatsko nebo će možda nadzirati NATO

Zbog probijanja rokova za remont aviona hrvatsko nebo će možda nadzirati NATO

Ako se MiG-ovi do kraja veljače ne vrate s remonta, zračni prostor RH nazdirat će NATO

Oružane snage do kraja 2013. trebale su se ojačati s pet MiG-ova 21, dva helikoptera MI-8 i 50 oklopnih vozila Patria. Unatoč ugovorenim rokovima i čvrstim obećanjima to se nije dogodilo.

MiG-ovi su i dalje na remontu u Ukrajini, helikopteri se obnavljaju u Velikoj Gorici, a Patrije su u vojarni Petrinja i u skladištu tvornice “Đuro Đaković”. Zbog prekoračenja rokova nitko zasad u MORH-u i Oružanim snagama nije odgovarao.

MORH je s Ukrspecexportom za 132,9 milijuna kuna ugovorio kupnju pet aviona i modernizaciju sedam aviona Ratnog zrakoplovstva.

Česi krivi za kašnjenje

Prva tri aviona u Hrvatsku su trebala doći 15. listopada, a još dva do 31. prosinca 2013. Ministar obrane Ante Kotromanović najavljivao da će tri aviona sigurno stići do sredine prosinca, ali oni su još uvijek na remontu. Kašnjenje se objašnjavalo lošim vremenom, pa nedostatkom dozvola, a danas je za kašnjenje kriva tvrtka iz Češke koju su Ukrajinci angažirali za navigacijske i komunikacijske sustave. No, ugovor je potpisan s Ukrajincima koji nisu ispoštovali rokove, ali MORH zasad ne namjerava naplatiti penale radi, kako nam je rečeno, održavanja dobrih odnosa. Za to vrijeme Ratno zrakoplovstvo raspolaže s tri(!) aviona kojima obavlja nadzor zračnog prostora. Ako se kojim slučajem remontirani avioni ne vrate do kraja veljače, HRZ će imati samo jedan borbeni avion i Hrvatska će od NATO-a morati zatražiti pomoć za nadzor zračnog prostora, što bi bio prvorazredni političko-vojni skandal.

Više na: jutarnji.hr
Scroll To Top