Home > Vest > Zagreb zove Er Srbiju
Zagreb zove Er Srbiju

Zagreb zove Er Srbiju

Nova uprava zagrebačkog aerodroma pregovara o saradnji s Er Srbijom i Etihadom, piše "Jutarnji list".

Aerodrom Zagreb završio je 2013. godinu sa 2,3 miliona putnika, što je 1,4 odsto manje nego godinu pre. Glavni krivac za to je Kroacija erlajnz, koja je smanjila broj letova na pojedinim rutama, zbog čega je ukupni broj raspoloživih sedišta smanjen za 10 odsto, rekao je juče novinarima Gonzalv de Kordu, predsednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

Kako prenosi "Jutarnji list", hrvatski nacionalni avio-prevoznik je protekle godine na zagrebačkom aerodromu imao osam odsto manje putnika. Ukupni rezultat su poboljšale strane avio-kompanije, koje su u Zagreb dovele 10 odsto više putnika. Kordu je napomenuo kako imaju razumevanja za proces restrukturiranja Kroacija erlajnza i traženje strateškog partnera, ali i da strpljenje ima granice. Avioni Kroacija erlajnza trenutno obavljaju 60 odsto saobraćaja na aerodromu, a prema ugovoru s francuskim koncesionarom na aerodromu, Kroacija erlajnz ima povlašćen položaj za svoje avione na Plesu. Ipak, ukoliko broj putnika Kroacija erlajnza bude i dalje opadao, uprava aerodroma počeće da dovodi velik broj niskotarifnih kompanija koje će direktno konkurisati hrvatskom nacionalnom avio-prevozniku na “njegovim” linijama. Osim s niskotarifnim kompanijama, uprava aerodroma pregovara i s kompanijama koje će prema Zagrebu uvesti redovne linije tokom cele godine. Svesni su, kažu, da bi takav razvoj teško naštetio Kroacija erlajnzu, ali zadatak koncesionara je povećanje broja putnika, na šta se obavezao i ugovorom s državom.

Više na: b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top