Home > Vest > Spas zavejanima stigao sa – neba
Spas zavejanima stigao sa – neba

Spas zavejanima stigao sa – neba

„Novosti“ sa timom VS koji je iz smetova izvukao najveći broj ugroženih. Poručnik Zec kleštima sekao burme kako bi ljudima spasao prste

DEVOJČICA se gušila. Kada je posle višesatnog smrzavanja videla helikopter, zbog straha i panike, potrčala je ka njemu. U sebe je duboko uvukla kao nož oštar vazduh i ostala bez daha. Pritrčao sam joj, uzeo je u naručje. Sa nekoliko reči pokušao sam da je smirim. Uprkos udarima jakog vetra i dubokim smetovima, doneo sam je do letelice gde je čekala pomoć.

Dan posle velike akcije evakuacije zavejanih putnika sa vojvođanih puteva, ovako opisuje samo jednu epizodu sanitetski poručnik Vladimir Zec, koji je kao vojni lekar bio deo ekipe Vojske Srbije. Iz zavejane kolone samo ovaj tim je za dva dana helikopterom prevezao više od 150 najugroženijih.

- U zavejanim kolima bilo je i dete dijabetičar čije su zalihe insulina bile na izmaku – kaže Zec. – Među evakuisanima bilo je pacijenata sa promrzlinama prstiju i ušiju. Jednu devojku smo evakuisali iz okoline Čantavira, sa izuzetno niskom telesnom temperaturom. Bila je modra i dehidrirana, infuziju smo joj dali u letu.

Više na: novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top