Home > Vest > Ministarstvo saobraćaja proverava Viz er
Ministarstvo saobraćaja proverava Viz er

Ministarstvo saobraćaja proverava Viz er

Ministarstvo saobraćaja tražiće od nadležnih na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" informacije o tome da li je mađarski "Viz er" imao privilegovan položaj.

"Ispitaćemo da li je bilo neopravdanih popusta", rekao je za Novosti Milutin Popović, pomoćnik ministra povodom pisanja da je mađarska niskobudžetna avio-kompanija imala velika sniženja na punu cenu usluga, što je beogradski aerodrom demantovao.

Popović kaže da je Vlada Srbije krajem decembra prošle godine, na predlog Ministarstva saobraćaja, donela zaključak o smernicama razvoja vazduhoplovnog tržišta kroz stimulacije u plaćanju aerodromskih naknada. Popusti se odnose na naknade za sletanje aviona, parkiranje letelica, korišćenje avio-mostova, na takse za odlazeće i transferne putnike, kao i za usluge osvetljavanja manevarskih površina u uslovima smanjene vidljivosti. Aerodrom ima pravo da avio-kompaniji odobri popust u slučaju otvaranja novih linija. Podnosilac zahteva može da bude prevoznik koji ima pravo da obavlja javni avio-prevoz za koji traži stimulaciju u skladu sa našim propisima ili međunarodnim ugovorima, koji obavezuju Srbiju. Popust neće biti odobren ako linija za koju se traži odgovara liniji na kojoj druga avio-kompanija već obavlja javni prevoz. Popusti se odobravaju na period ne manji od 12 meseci i ne duži od dve godine. Vrednost stimulacije ne može biti veća od 50 odsto troškova, koje avio-prevoznik ima prema aerodromu za novu liniju. Prema zaključku Vlade Srbije, popuste mogu da dobiju i one kompanije koje u periodu od 12 meseci imaju najmanje pola miliona prevezenih putnika u odlasku ili najmanje 2.000 tona prevezene robe.

Više na: b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top