Home > Vest > Malinović: Zašto helikopter nije uspeo da sleti na aerodrom?
Malinović: Zašto helikopter nije uspeo da sleti na aerodrom?

Malinović: Zašto helikopter nije uspeo da sleti na aerodrom?

Nekadašnji zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, brigadni general u penziji Sreto Malinović, ocenio je povodom pada helikoptera Mi-17 da je očigledno da je postojala “presija da se taj zadatak izvrši” i da je to prevagnulo nad profesionalnom procenom.

“Zašto donosioci odluka iz sastava vojske i vazduhoplovstva nisu bili u stanju da se odupru tome ili koliko su i sami imali predstavu o celoj situaciji, pitanje je koje definiše njihovu ličnu odgovornost za posledice svojih odluka”, rekao je Malinović agenciji Beta.

Odgovor na pitanje da li su naši piloti imali obuku za letenje u složenim meteo uslovima noću i na to kada su poslednji put leteli u takvim uslovima, najbolje će oslikati i stvarnu osposobljenost posada za tu vrstu letenja

Malinović je dodao da je trebalo razmotriti i uslove za izvršenje tog zadatka, pre svega stvarno stanje, mesto situacije i prognoze za naredni period, stručnu osposobljenost i trenažu posade za letenje u složenim meteorološkim uslovima noću, opremljenost letelice za takve uslove i moguće alternacije za sletanje.

Malinović, koji je u svojoj karijeri leteo kao pilot jurišne avijacije, rekao je da je bilo evidentno da su meteo uslovi bili “više nego složeni”, pre svega zbog niske oblačnosti, loše vidljivosti i magle i da je zato nejasno zbog čega posada tog kvaliteta i iskustva nije na vreme odlučila da sleti na neki drugi prostor.

“Posada je sigurno uočila promene u situaciji i morala je doneti odluku o sletanju na neki drugi teren, pa makar i neuređen… Ako su oni već radarski vođeni, kako je moguće da letelica poput helikoptera ne uspe da sleti na aerodrom? Ostaje i pitanje koliko su imali istinske pomoći sa kontrole letenja”, rekao je Malinović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top