Home > Vest > Iznad Ukrajine oboren putnički avion Boing 777
Iznad Ukrajine oboren putnički avion Boing 777

Iznad Ukrajine oboren putnički avion Boing 777

Niko od 298 putnika i članova posade malezijskog putničkog avion koji se srušio na istoku Ukrajine, nije preživeo nesreću, a svet je u šoku zbog tragedije.

Ukrajinske vlasti nazvale su nesreću “terorističkim činom” i optužile proruske snage da su oborile avion protivavionskim sistemom BUK koji im je dostavila Rusija, dok separatisti tvrde da nemaju te rakete i da je avion srušila ukrajinska vojska. Pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine saopštili su da su pronašli “crnu kutiju” malezijskog aviona i da su spremni na privremeno primirje kako bi bila omogućena istraga na mestu gde se srušio avion. U toku su razgovori izmedju predstavnika proruskih snaga i vlasti Kijeva da se omogući pristup lokaciji medjunarodnim organizacijama, potvrdio je premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Boradaj. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su ukrajinske vlasti odgovorne za pad aviona, istakavši da se to ne bi dogodilo da Kijev nije ponovo pokrenuo vojnu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

Posle nesreće, evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja Evrokontrol saopštila je da su ukrajinske vlasti zatvorile vazdušni prostor nad istočnim delom zemlje. U medjuvremenu, Velika Britanija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da bi se razmotrila krizu u Ukrajini. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da “postoji očita potreba za potpunom i transparentnom medjunarodnom istragom” o padu malezijskog aviona.Tim povodom je za danas zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja će početi u 10 sati po lokalnom, odnosno 16 sati po srednjeevropskom vremenu. 

Više na: b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top