Home > Vest > 80 godina od prvog komercijalnog leta iz Niša
80 godina od prvog komercijalnog leta iz Niša

80 godina od prvog komercijalnog leta iz Niša

Na današnji dan 1935. godine prva nacionalna avio-kompanija “Aeroput” uvrstila je i Niš u svoj red letanja, i to na međunarodnoj liniji koja je povezivala Srbiju, Makedoniju i Grčku.

Ona se, prema podacima do kojih su došli ovi autori, obavljala u letnjoj sezoni od maja do kraja oktobra novim tromotornim avionima tipa “Spartan kruzer II” i čak i tada izuzetno starim jednomotornim avionima tipa “Potez 29-2″.

Veliki doprinos razvoju civilnog vazdušnog saobraćaja u Nišu dao je Dragoljub H. Nešić – Žabota, trgovac i rezervni vazduhoplovni poručnik, koji je postavljen za prvog šefa niškog centra “Aeroput”-a.

Naredne godine iz Niša se letelo za Beograd i Skoplje. U Godišnjaku jugoslovenskog vazduhoplovstva ostalo je zabeleženo da je 1936. godine bilo više putnika na linijima Niš – Beograd i Beograd – Niš, nego na linijma iz Niša do Skoplja i obrnuto.

Nacionalni avio-prevoznik je 1939. godine ponovo u svoju mrežu linija uvrstio Niš na redovnoj liniji Beograd – Niš – Skoplje sa čime je nastavljeno i naredne godine. Jedan od najzaslužnijih za to što je Niš tada stavljen na mapu linija “Aeroput”-a, prema knjizi “Sto godina srpske avijatike” bio je i najpoznatiji Nišlija i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković.

Više na: juznevesti.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top